Met buikspek kan je veel kanten op, maar het blijft spek en da’s geen vetarm stukje vlees. En toch stond het al lang op mijn lijstje om nog eens te maken. Toen ik onlangs was gaan eten bij Peter De Clercq (in zijn restaurant) hadden we wat tapas besteld waaronder traag gegaard buikspek. En jongens, wat was dat lekker! (Zie foto)
Maar omdat ik graag nog wat roze aan de binnenkant zie moet het buikspek op de juiste manier worden gepekeld. Wellicht heeft me dat steeds wat tegengehouden maar toevallig kwam ik een mooi stuk gezouten buikspek tegen en kon ik me dus focussen op de rest en dat is zo eenvoudig….Handige tip: koop een gezouten stuk dat nog niet gegaard is en je bent meteen van die pekelstress af.
Neem een lekkere pork rub en wrijf er het stuk buikspek mee in. Laat het overnight ‘marineren’Zet de bbq op low en slow en op Max 110 gr. Doordat je buikspek niet moet gepulled worden is het gaar bij zo’n 75 gr. en wil je het ook wel even de tijd geven om low en slow te gaan. Als je dus op 100 gr de bbq krijgt is het nog beterIk was na 4 uur aan mijn kerntemp van 75 gr en ik wilde het eigenlijk nog wat langer laten duren maar dat kon dus niet
Rustig laten afkoelen en vacuüm trekken. En dan begint het feest.
Gepekeld en gerookt en vacuüm, dat blijft dus eeuwig goed!Sindsdien schotel ik iedereen wel wat buikspek voor. Soms snij ik plakken van een cm dik af, effe aangrillen, en aflakken met ofwel bbq ofwel Aziatische saus. Serveren in blokjes
Oftewel snij ik ze in tranches van 0.6 mm, paar druppels hoisin saus en een snuifje van de pork rub… aan apero schoteltje waar je iedereen plezier mee doet…
En een kilo buikspek kost zo’n 16 euro dus kan je goedkoop een lange tijd genieten!
Reactie plaatsen
Reacties