De Ultieme Kamado Test

De ultieme test; wat is nu echt de beste kamado?

 

 

LONG READ: BELANGRIJK ONDERZOEK

 

Ikzelf kook al vele jaren op Big Green Egg. Waarom? Omdat ik hen het eerst had ontdekt, gekocht en gebruikt. En ik had geen reden om naar een ander merk over te stappen.

Uiteraard heb ik gekeken naar Kamado Joe (zeker toen ze eens een container zwarte versies hadden geleverd) maar ook vooral omdat ze echt leuke accesoires hebben waar BGE dat niet had.  Ook de matte Bastard kreeg mijn aandacht. Mooie vorm, iets groter, mooie matte grijze kleur. Ja het heeft soms gejeukt, vooral omdat ik al snel graag een 2dekamado wilde hebben, en ik puur op zicht enkele andere kamado’s zeer aantrekkelijk vond.

 

Ik heb geregeld de vergelijkende video’s bekeken van BGE vs KJ. Youtube staat er vol van.

Zo krijg je de hele geschiedenis van de merken voorgeschoteld, en ook wat er standaard al dan niet bij wordt geleverd. Vanaf dat Big Green Egg enkele jaren geleden een ‘accesoire inhaalbeweging ‘ heeft gedaan en ik een 2de  Big Green Egg naast mijn eerste heb gezet, heb ik deze discussie losgelaten. Ik heb gekozen, en zie niet in waarom ik nu nog zou wisselen.

 

Tot nu.

 

Ik ben zeer blij dat ons land ondertussen echt wel een aantal zeer goeie BBQ winkels heeft, die de BBQ cultuur verder uitdragen en als ze me vragen om een demo te komen geven dan ga ik daar graag op in. Er zijn ook weer veel verschillende BBQ’s uitgekomen, in iedere prijsklasse wel iets. Staat mijn loyaliteit in de weg, en zijn er beter toestellen op de markt ondertussen?

Het is op de open deurdagen van deze BBQ winkels dat ik weer werd geconfronteerd met de vraag : wat is de beste Kamado?

Niet één keer, maar echt heel veel keer.

Vaak ging het over geld: is Big Green Egg de meerkost waard? Want als je de prijzen vergelijkt dan kost Big Green Egg meer geld.

En er wordt wel eens gezegd: een Lada en een BMW doen ook hetzelfde, maar kosten ook niet evenveel.

 

Tijd dus om eens een objectieve Kamado test te doen en de discussie voor eens en altijd te sluiten. The proof is in the pudding.

 

OK, dus ik had ter beschikking:

Big Green Egg Large (2100 euro)

Bastard Urban  (1599 euro)

Outr Large Diamond (995 euro)

Kamado Joe Classic II (1449 euro)

 

De vraag die ik wil beantwoorden: wat is de beste kamado. En dit gaat niet over prijs of kleur of accesoires, maar wel over: welke kamado is de beste.

Daarom moest ik op zoek naar objectieve waarden. Smaak en kleur is subjectief dus dat is dus niet te meten. Bovendien vond ik alle vooafgaande testen online enkel subjectieve waarden. Dat was dus geen hulp.

 

Daarom koos ik ervoor om testen te doen die meetbaar zijn en die belangrijk zijn bij BBQ’s en zeker bij de keramische toestellen.

 

  1. Gebruiksgemak:

Niet iedereen heeft een vaste buitenkeuken, en dus hoe verplaatsbaar zijn de toestellen?

Ze hadden immers allemaal een onderstel met wielen.

  1. Opstart

Hoe snel starten ze op en zijn ze klaar om te gebruiken, op 250 gr.

  1. Hoe stabiel zijn ze (op 250 gr)
  2. Hoe snel kan je ze terug naar 180 gr brengen

 

Dit zijn allemaal meetbare testen. De eerste minder in cijfers, maar gevoelsmatig.

 

Omdat smaak in de categorie subjectiviteit valt heb ik geen eten gekookt wegens teveel variabelen. Daarnaast heb ik dus ook niet opgelijst wat er allemaal in het basis pakket meegeleverd zit. Een auto kies je normaal ook niet op basis van zijn bijgeleverdere toeters en bellen.

 

 

Opbouw van de test.

 

Gebruiksgemak

De verschillende toestellen werden bij me geleverd en stonden op straat maar moesten in mijn tuin geraken. Ideale test,  want ze moesten dus over drempels en verschillende ondergronden.

 

De roltest

Big Green Egg: stevige wielen en houvast. Beste prestatie. Plaats nr 1

Bastard : Niet eenvoudig, groot gewicht. Plaats nr 4

Outr: kleiner en lager zwaartepunt. Plaats nr 3

Kamado Joe: handelbaarder dan de bovenste 2. Plaats nr 2

 

Vervolgens arriveerden ze op mijn terras. Dat bestaat uit tegels. Hier rolden ze alle 4 even vlot. Als je ze dus op een terras zet en daar laat staan ga je dus geen probeem hebben.

 

Maar veel mensen zetten hem in de winter binnen en moeten dan wel eens over gras rollen

 

Gras roltest. Daar ga ik heel simpel in zijn. Geen enkele kamado presteert hier een haalbaar resultaat, behalve Big Green Egg. Door zijn handvat en zijn grote wielen is iedere ondergrond een eitje.

 

Test  1: Winnaar Roltest: overduidelijk Big Green Egg

 

Maar nu het echte werk.

Ik moet meteen vertellen dat ik deze test heb gedaan en dat de resulaten me zeer hebben verbaasd. Zo hard zelfs dat ik besliste om enkele weken later dezelfde test opnieuw uit te voeren om zo zeker te zijn dat ik geen fouten heb gemaakt.

En groot was mijn verbazing alweer dat er de resutaten zo goed als identiek waren, wat mij alvast overtuigde dat de testen correct zijn uitgevoerd.

 

 

 

De set up

 

4 kamado bbq’s:

Gevuld met dezelfde hoeveelheid houtskool van hetzelfde merk (B&B Groene zak)

1 ecolighter om aan te steken, centraal geplaatst.

Test 1: na het aansteken ging het deksel na 7 minuten dicht en de topvent maximaal open

Test 2: na het aansteken ging het deksel na 10 minutendicht en de topvent maximaal open

 

Waarom laat ik het deksel open: voor maximale airflow om de kans te geven om zo goed mogelijk te kunnen opstarten.

 

Test 2 : Welke kamado beschikt over de beste airflow, om op te starten

 

Na hoeveel minuten bereiken de Kamado’s 250 graden C, en zijn ze dus perfect op temperatuur om te beginnen koken.

 

Ik koos ervoor om geen andere aansteek methode te testen zoals meerdere wokkels, of een looftlighter omdat dit niet objectief is.

 

Het resutaat:

                                   Test 1                Test 2

Big Green Egg.          29 min                28 min

Bastard                       45 min               42 min

Outr                            53 min               52 min

Kamado Joe               38 min               33 min

 

 

Bovendien moet ik zeker vermelden dat Outr echt gigantsich lang blijft roken. Echt heel hard.

Bastard heeft ook meer en vaker rook dan BGE en KJ, wat ik van dit merk eerlijk gezegd niet had verwacht.

 

BGE en KJ liggen echt heel dicht bij elkaar, die technische airflow van deze 2 merken staan echt op punt.

 

Het roken vindt zijn oorsprong is een slechte ontbranding en dat is het gevolg van geen goede airflow. Als deze toevoer / aanzuigeffect op punt staat heb je snelle ontbranding en minimale aanwezigheid van rook.

 

 

Winnaar: Big Green Egg

 

Test 3: hoe stabiel zijn ze op 250 graden.

Een kamado staat bekend om zijn stabiliteit, waarmee je dus een zeer stabiele ovenfunctie hebt. Ideaal om dus low en slow te gaan voor uren en uren.

 

Het moet gezegd: ik vond dat alle toestellen even goed af te stellen zijn, en ook allemaal even stabiel zijn. Wel moet ik zeggen dat de top vent van de Bastard heel heet was en dat je best een handschoen aandoet om deze te bedienen. Iets wat bij de andere toestellen veel minder was, en dankzij het rubbertje bij BGE al helemaal geen probleem was.

 

 

 

 

Test 4: hoe snel kan je zakken naar 180 gr Celsius.

 

Dit onderdeel is echt belangrijk. Zoals geweten is een kamado van keramiek gemaakt en warmt dus deze steen op. Dit zorgt uiteraard voor de kwalitatieve hitte wat je eten zo juicy maakt, en ook voor de mega stabiele temperatuur.

Maar hoe regelbaar is dit allemaal? Kan je ‘snel’ zakken naar een lagere temperatuur.

Uiteraard zijn er truukjes, zoals een hitteschild, of een bak koud water toevoegen.

Maar los van deze truukjes: hoe technisch staan ze op punt en welk toestel kan je dus het beste regelen.

 

Het startpunt was 250 gr C, en ik wil meten hoe snel ik naar 180 graden kon zakken.

Voorwaarde: de kamado’s moest minstens een half uur stabiel op 250 graden hebben gedraaid, voordat ik de luchttoevoer bovenaan afsloot (minimale opening)

 

Het resultaat

 

                                    Test 1                Test 2

Big Green Egg            33 min                 30 min

Bastard                       44 min                 48 min 

Outr                             45 min                  93 min 

Kamado Joe                62 min                 86 min

 

 

Wat me bij test 1 opviel is dat de Kamado Joe opmerkelijk trager afkoelt dan de rest. Ik dacht dat dit dus een fout kon zijn omdat bij de opstart de KJ zeer dicht lag bij BGE.

In de 2de test was het nog langzamer.

 

Dit is het gevolg van de dikte van hun bodem. Kamado Joe heeft een dikkere bodem waardoor die zeer goed zijn warmte zal vasthouden. Echter is deze daardoor iets minder regelbaar.

 

Zowel BGE als Bastard zijn in beide testen ongeveer gelijk gebleven.

Outr deed er dan weer opmerkelijk langer over. Laten we zeggen dat de 2de keer wat pech was.

 

Winnaar : Big Green Egg

 

Maar goed, die smaaktest…. Omdat Outr toch opvallende mindere prestaties gaf wilde ik toch wel eens testen of dat ook in malsheid te ondervinden was.

 

Ik heb bij test 2 dus toch maar iets opgelegd.

Toen ik bij de 4 kamado’s de beoogde 180 gr had bereikt , heb ik een volledige kip op elk der toestellen gelegd.

Omdat ik van Outr niet beschikte over een deflector (indirecte plaat) koos ik ervoor om op iedere toestel de kip direct te garen, op 180 graden. En zo kon ik ieder toestel testen om dezelfde manier.

 

Waarom een kip: ik wilde de filet proeven omdat deze het droogste is en dus kan ik daar iets gemakkelijker proeven welke sappige resulaten ik kan krijgen

 

Het resulaat

Ik moet eerlijk zijn en ik proefde in deze kip test niet heel veel verschil. De borsten waren zowat overal hetzelfde en de bil was misschien bij de Outr iets droger. Maar echt een statement wil ik daar niet van maken.

 

De kippen waren eigenlijk op dezelfde moment gaar. Na 1u15 heb ik ze eraf gehaad. Onderweg zag ik wel verschillen per kip en per filet maar op het einde was dit weer weggeveegd.

 

 

 

Conclusie

Ja die conclusie.

Wat zal dat worden?

 

 

Zoals gezegd is deze test objectief gebeurd, met meetbare resultaten.

 

Ik kook al 12 jaar op kamado’s dus weet hoe ze werken en hoe ik ze moet bedienen.

Het was wel de eerste keer dat ik er 4 naast elkaar aan dezelfde test heb onderworpen.

 

Welke je ook hebt: je zal snel het toestel kennen en beheersen en je daarnaar schikken.

Een kamado is ook wat je budget toelaat natuurlijk.

 

En tot spijt van wie het benijdt:

Maar ik kan wel zeer overtuigend zeggen, dat Big Green Egg uit deze test met voorsprong als winnaar uit de bus kwam en dat Big Green Egg technisch de beste Kamado uit deze test is.

Het gebruiksgemak en de technische airflow staat op punt. Het merk heeft daarnaast veel accesoires om er een volledige buitenkeuken van te maken. Het is gemakkelijk in onderhoud en slijt nauwelijks. Het is zijn prijs zeker waard, maar wederom : ieder zijn budget. Maar weet wat je koopt.

 

Ik zou bij deze ook alle chinese kopieën en goedkope modellen afraden. De tests hebben echt aangetoond dat je niet veel plezier eraan gaat beleven.

 

Maar voor wat het waard is: ik heb 2 dochters en 2 plusdochters en een vriendin: en zij kozen allemaal, unaniem voor de Diamond Outr, op de vraag: “Welke is de mooiste?”

 

 

 

Persoonlijke conlusie:

Ik ben blij dat ik al 12 jaar op Big Green Egg kook.

En ik ben blij dat ik deze test heb kunnen doen, want ze heeft me veel geleerd.

 

Zo weet ik dat in bij Big Green Egg zal blijven, omdat de technische basis capaciteiten van dit toestel er echt staan. Daar kan geen accesoire, of ander aspect tegenop.

 

Als iemand me nu vraagt: is het verschil in prijs het waard, dan kan ik daar gefundeerd op antwoorden.

 

 

Disclaimer: ik wilde deze test graag doen en ben ook niet betaald door geen enkel merk. Dit zijn mijn metingen en persoonlijke conclusies. Je hoeft me dus niet aan te klagen hiervoor.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Roy
3 maanden geleden

Bedankt voor deze test! Zit al een tijdje te kijken naar een Kamado van BGE. Maar sinds ik de Basterd VX heb gezien begin ik daar wederom met de zelfde vraag. Welke werkt fijner. Is er misschien een kans dat je deze ook kan testen?
Mvg Roy