Afgelopen zomer stak ik mijn ofyr aan en een aantal keer rookte mijn hout zo hard dat ik de buren echt heb uitgerookt. Ik dacht er zelfs aan om mijn Ofyr te verkopen, maar in plaats daarvan ben ik gaan onderzoeken en testen hoe ik het beste een open vuur aansteek.
Of het u een vuurschaal is, een ofyr, een kampvuur of een offset smoker… teveel rook is nooti goed.
Om te beginnen wil ik even gaan definiëren wat een goed vuur is, want vuur geeft smaak en warmte en gezelligheid. Maar eender wanneer is rook een spelbreker. De rook van de ontbranding wil je niet hebben, dus die moet ze snel mogelijk weer weg.
Om meteen tot de kern te komen: het is essentieel om zo snel mogelijk een hoop warme kolen te hebben om zo grotere stukken hout zo snel mogelijk te laten ontbranden.
Dit kan je op 2 manieren bekomen=
- Je steekt een starter met houtskool aan en gebruikt die al heet bedje waar je dan houtsblokken oplegt.
- Je doet hetzelfde, maar doet dat met hout. Echt hout.
Dus de keuze is aan jou maar ik leg nu stap voor stap uit hoe ik dat doe met gewoon hout.
Je zal ALTIJD rook hebben, maar ik vind dat als de rook niet tot bij de buren geraakt als een goed begin, en dat is dan ook een belangrijk criteria: stoor je andere mensen of niet?
De vieze rook is de opstart rook, de rook die je krijgt bij ontbranding, en hoe groter de blokken hout hoe langer de ontbranding en dus hoe langere en hoe meer rook.
En zoals we allemaal wel geleerd hebben, een vuur steek je aan met kleine takjes, en je bouwt op. Dit is natuurlijk zo als waar als het kan zijn, maar wij focussen ons nu op de hoeveelheid rook, want een vuur aansteken met alle traditionele en moderne middelen is geen opgave. Minder rook hebben, is dat wel.
In mijn voorbeeld start ik vuur in een Ofyr, want momenteel heb ik geen vuurschaal.
Basis materiaal is droog hout, dat minder dan 20% vocht heeft. Ik heb ooit eens een vochtmeter gekocht en die komt nu plots van pas om het vocht te meten in mijn hout. Het hout dat ik heb liggen is 10% vochtig, dus perfect voor deze test.
Ik neem 2 wokkeltjes, geen aanmaakblokjes want die roken harder,
en bouw een torentje van zo’n 40 cm hoog. Hiervoor gebruik ik kleine houtblokjes.
Om die te hebben, gebruik in een hele mooie en goeie houtklover van tuinhaard.com
Hiermee kan ik van gewone houblokken smallere stukken maken.
Met deze stukken bouw ik een toren, en laat die branden tot die vanzelf inzakt/omvervalt.
Vanaf dan heb ik mijn bedje van houtskool waar ik dan 2 grotere blokken op leg.
Indien je stukken hebt zonder schors dan gebruik je die op dit moment nog even.
Het cruciale punt is de eerste keer als je wat meer hout erop gooit, dus daar moet je even mee uitkijken, maar vanaf dat moment is je vuur aan en zijn de ergste rookmomenten achter de rug.
De enige taak die je nu nog hebt is het vuur aan, en warm houden. Vanaf dat het te veel is afgekoeld moet je eerst terug kleinere blokjes gebruiken.
Om het vuur aan te steken, gebruik je best zacht hout omdat dit sneller ontbrandt maar om het vuur lang aan te houden zonder dat je constant hout moet bij opgooien, gebruik je beter harder hout zoals eik of sekelbos.
Wonen je buren ver genoeg, steek dan je hout aan en trek je van de rook niks aan.
Reactie plaatsen
Reacties
Ik heb de Zwitserse manier ontdekt om vuur te maken en dit werkt echt stukken beter dan de 'tradionele' manier die wij kennen, kleine takjes en aanmaakblokjes+ nadien grotere blokken.
Beter werkt: toren maken zoals op jouw foto, daar bovenop kleinere takken. Je vlam gaat onmiddellijk hoger en je blokken worden veel sneller warm EN gaan dus minder lang zitten roken.
Check het uit :) verder, zalige website!