Gratis verzending vanaf 65 euro

Op 26 en 27 maart was het dan zover. Mijn persoonlijke geschiedenisboeken werden herschreven, want Spring Break Bbq Competitie in Lommel was mijn allereerste Bbq wedstrijd ooit.

 

Het stond al heel lang op mijn bucketlist, maar het ontbreken van alle info, tijd, maar ook heel wat onbeantwoorde vragen liet ik het steeds link liggen. "Onhaalbaar en ik heb geen tijd"

Toen kwam corona en was er tijd in mijn agenda. Ik maakte mijn hoofd leeg en begon aan een journey om eindelijk dit te kunnen doen. Een quest. Een doel. En ik was gefocust.

 

In mijn voorgaande posts konden jullie mijn avontuur volgen.

Ik ben geen onervaren bbqer en heb best veel materiaal, maar ik besliste om me als een contest rookie op te stellen, en veel vragen te stellen. Ik zou niet onvoorbereid deze competitie aanvatten.

Nadien ging ik op zoek naar het juiste materiaal dat ik wilde gebruiken.

Ik koos een reverse offset smoker, een smoker die op geen enkele manier electro-gestuurd is.

Het is niet dat ik de moeilijkste manier wilde kiezen, maar ik was op zoek naar de beste manier.

Was dit de beste manier? Dat wist ik niet, maar ik wilde het proberen.

Uren heb ik die smoker hout te eten gegeven. Ik moest en zou dit toestel onder controle houden.

Ik heb de smoker getweakt en aangepast. Maar ondertussen heb ik mijn manier gevonden.

Het is een fantastische thuis smoker geworden. Een betrouwbaar machine. Maar met een handleiding.

 

En dan was het zover. Zaterdag 26 maart.

Samen met mijn ploegmaat Dimi kwamen we als allerlaatste aan.

Voelde wat onwennig maar achteraf gezien was dit niet eens zo erg. We hadden ons vlees op voorhand getrimd, waardoor we alle controle hadden om alles op te bouwen en voor te bereiden.

Even socializen en bedtijd.

We koken hot en fast, wat betekent low en slow maar op een iets hogere temperatuur.

Voordeel is dat je iets later kan starten, en dat we dus nog een paar uur slaap konden winnen.

Dat was de theorie.

De realiteit was dat winteruur, zomeruur werd en dat we dus sowieso een uur minder konden slapen.

 

Maar goed, ik was toch zenuwachtig genoeg om niet heel vast te slapen, maar de adrenaline was een prima motor.

 

En dan begon het avontuur.

De smoker werd op temperatuur gebracht, het stappenplan lag klaar.

Onwetendheid is de grootste winst in dit geval, want ik panikeerde niet want had geen vergelijkingspunt.

 

Op een KCBS  Low en slow wedstrijd mag je na je meat inspectie (op zaterdag) starten met bereiden.

je bepaalt dus zelf wanneer je eraan begint maar de turn in tijd ligt wel vast.

12u00: Kip

12u30: Ribben

13u00: Pork

13u30: Brisket

 

Je moet dus echt een gameplan hebben per opdracht anders red je het niet.

Ons gameplan lag klaar en het lukte.

We kregen alles klaar op tijd en konden alles netjes op tijd indienen. 

 

Toen we de kip proefden wisten we meteen dat dit goed was. Lekker mals.

Smaak is subjectief, maar tenderness is dat niet. Dit was ons eerste gerecht en we waren zeer tevreden. 

Ik ga niet zeggen dat er geen stress was, want het is een super strak schema, maar ik was over het algemeen wel zeker dat we het gingen halen.

 

En dan is het out of your hands.

De jury gaat proeven, en over je lot beslissen.

 

De decompressie loert om de hoek, dus alles opruimen om dan de vermoeidheid te laten binnenkomen was een goed plan. Dus we konden in de namiddag nog rustig genieten van het zonnetje en leuk gezelschap van andere ploegen.

 

Om 17 a 18u is het dan zover: de prijsuitreiking.

Het is een wedstrijd, maar toch ben je blij voor de andere teams. Iedereen legt er zijn ziel in en je gunt het iedereen, want iedereen die goed eindigt heeft ook gewoon iets goed afgeleverd.

Dan ben je verslagen door iemand die beter was.

 

Tegen 18u  was het dan zover. en de resultaten werden bekendgemaakt.

De jury start met het bekendmaken van de top 10.

Als je wordt vermeld dan heb je "een call."

Dat heb je top 10 bereikt.

 

Maar vanaf de 5de plek krijg je ook een prijs: Plaats 5 en 4 krijgen een lintje.

Dat noem dan  'een walk'

Je moet met die vermoeide benen dus nog je lint gaan halen.

 

Plaats 3, 2 , 1 krijgen bekers, prijzen en eventueel een geldprijs.

 

Eerste categorie: KIP

We wisten dat deze goed was en dus was er een verwachting. Dimi zei dat we zeker top 10 hadden, maar omdat ik geen vergelijkingspunt heb, kon ik het niet bevestigen. Maar hij had gelijk: 

Nr 6: Barbecoa

 

Wat!? Beetje ongeloof maar blijdschap! We halen meteen de 6de plek met onze eerste categorie.

Ongelooflijk blij.

 

Tweede categorie: RIBBEN

We wisten dat dit niet perfect was gegaan en dus was er geen verwachting.

En dat gevoel klopte wel: geen vermelding en uiteindelijk ook maar de 18de plek.

 

Derde Categorie: Pork

We wisten dat we een mooie box hadden gemaakt

Maar omdat dit een moeilijke categorie is had ik geen verwachting. 

N5 5: Barbecoa.

Wat!? Alweer?

En met een lintje deze keer! Mijn eerste lintje.

Ik heb aan Dimi gevraagd of ik deze mocht houden :-)

 

4de Categorie: Brisket.

Ook bijzonder moeilijk en misschien wel het koningsnummer van Low en Slow.

Nr 4: Barbecoa

Neeee... dit kan niet zijn!

 

Overall halen we plaats 6, op 31 ploegen.

De euforie is gigantisch!

 

 

Ik droomde van een goed resultaat op een van de categorieën, maar meer zoals een spits die wilt scoren bij zijn eerste wedstrijd.

We hoopten om niet laatste te zijn. Dat was alvast gelukt.

 

Het resultaat was mooier dan ik had kunnen dromen.

en nu gaan we door! En met het vlees van Carmans / Atelier Francois hebben we alvast prijsvlees vast ;-)

 

Ik had dit ook niet kunnen doen zonder mijn teammaat Dimi, die me het nodige vertrouwen gaf om het te doen. Merci Dimi!

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.

BBQ Stories

Bekijk alles

De Ultieme Kamado Test

De Ultieme Kamado Test

De ultieme test; wat is nu echt de beste kamado? LONG READ: BELANGRIJK ONDERZOEK Ikzelf kook al vele jaren op Big Green Egg. Waarom? Omdat ik hen het eerst had ontdekt, gekocht en gebruikt. En ik had geen reden om...

Lees meer

In de voetsporen van Phil Rosenthal in Venetië

In de voetsporen van Phil Rosenthal in Venetië

Ik ben een liefhebber van het culinaire reisprogramma Somebody feed Phil. Phil Rosenthal is a funny guy (Everybody loves Raymond) en houdt blijkbaar ook van lekker eten. Voor Netflix reist hij al 6 jaar de wereld rond, om nieuwe culinaire...

Lees meer

Hoe maak je pizza op de BBQ

Hoe maak je pizza op de BBQ

Pizza op de bbq is super eenvoudig en toch kan het vaak mislukken. Hierbij dus de techniek die op iedere bbq met een deksel werkt.    1. Gebruik het juiste houtskool. Je moet houtskool gebruiken dat snel ontbrandt en dus ook snel warm wordt....

Lees meer

Weet je nog toen houtskool nog gewoon houtskool was?

Weet je nog toen houtskool nog gewoon houtskool was?

Toen ik vroeger de bbq aanstak werd er niet nagedacht over houtskool. Wellicht kocht mijn moeder het in de supermarkt en nam ze mee wat er stond. De laatste jaren is er echter zo’n grote evolutie geweest en zijn er...

Lees meer