Het stond al lang op mijn to do lijstje maar het onbekende ervan zorgde ervoor dat ik het maar bleef uitstellen, tot een vriend me vertelde dat hij het al eens een paar keer had gedaan. En dus bij het eerste mooie, warme weekend van dit jaar reden we naar de Oesterdam in Tholen, met als doel om wat oesters te gaan plukken en vongole en kreukels te gaan zoeken.

Hou je van schelpdieren dan is dit een absolute aanrader! Het concept is simpel; je wandelt op een gigantisch strand (dat enkele uren ervoor nog volledig onder water stond) en je beslist om ergens je hand eens in het zand te steken op zoek naar een gesloten schelp.

En waar je dit anders ziet op de markt of in een pasta vongole, haal je plots schelpen uit de grond. Verse vongole.

Na een paar uur heb je genoeg gevonden om een dikke portie klaar te maken. Dus als je nog een klein bbqtje meeneemt maak je ter plekke nog een pot vongole

Aangezien het mijn eerste keer was heb ik al doende geleerd van de professionele mensen rondom mij en deze tips noteer ik graag voor de volgende keer dat ik ga

Mee te nemen: 

-Emmer met deksel

- Mini rijf of hak om tot 10 cm diep te graven

-Een vergiet om de schelpen te spoelen

-geduld

-zonnecrème en een petje

En uiteraard een mini bbq 

Op het plannetje dat ik hier bijvoeg kan je zien waar we vongole en oesters hebben gevonden.

O = oesters / V = vongole

En dat brengt ons bij de oesters: op de juiste plek kan je er gemakkelijk vinden. Ze spoelen als het ware aan vanuit de zee. Vergeet wat je in de winkel koopt: deze wilde oesters zijn groot en ruw en dik en sappig. We hebben er eentje gevonden van maar liefst 22 cm. (Schelp- inhoud was kleiner gelukkig)

Aangezien ik de enige was die oesters eet hebben we het rustig aan gedaan en enkel meegenomen wat zeker opgegeten zou worden. Ter plekke al een paar rauw en s avonds op de bbq

Zowel de vongole als de oesters zijn nadien op de ofyr gegaan en wat een feest was dat!

Ik ga binnenkort zeker terug want puurder dan dit wordt het niet en ik kan het iedereen aanraden!

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.

BBQ Stories

Bekijk alles

De Ultieme Kamado Test

De Ultieme Kamado Test

De ultieme test; wat is nu echt de beste kamado? LONG READ: BELANGRIJK ONDERZOEK Ikzelf kook al vele jaren op Big Green Egg. Waarom? Omdat ik hen het eerst had ontdekt, gekocht en gebruikt. En ik had geen reden om...

Lees meer

In de voetsporen van Phil Rosenthal in Venetië

In de voetsporen van Phil Rosenthal in Venetië

Ik ben een liefhebber van het culinaire reisprogramma Somebody feed Phil. Phil Rosenthal is a funny guy (Everybody loves Raymond) en houdt blijkbaar ook van lekker eten. Voor Netflix reist hij al 6 jaar de wereld rond, om nieuwe culinaire...

Lees meer

Hoe maak je pizza op de BBQ

Hoe maak je pizza op de BBQ

Pizza op de bbq is super eenvoudig en toch kan het vaak mislukken. Hierbij dus de techniek die op iedere bbq met een deksel werkt.    1. Gebruik het juiste houtskool. Je moet houtskool gebruiken dat snel ontbrandt en dus ook snel warm wordt....

Lees meer

Weet je nog toen houtskool nog gewoon houtskool was?

Weet je nog toen houtskool nog gewoon houtskool was?

Toen ik vroeger de bbq aanstak werd er niet nagedacht over houtskool. Wellicht kocht mijn moeder het in de supermarkt en nam ze mee wat er stond. De laatste jaren is er echter zo’n grote evolutie geweest en zijn er...

Lees meer