Ik doe mee aan het Belgisch Kampioenschap Low en Slow BBQ. Help! Deel 7

OMG! We zijn ‘Beste Belg’ geworden!

 

 

De titel hierboven lijkt pure clickbait, maar voordat we tot dat slot kwamen is er heel wat vooraf gegaan

 

Het Eastern BBQ Contest 2022, prima georganiseerd door het bbq team Wettels on fire, is een dubbele wedstrijd, (2 na elkaaar, een back to back, double trouble) en een regelrechte aanslag op je slaaptekort, je mentale state of mind, maar haalt je zo hard uit de realiteit en into dit reizend BBQ circus dat je nadien ook even moet afkicken (en bijslapen)

 

Het was wederom mijn eerste dubbele wedstrijd, waarin de voorbereiding weer de nodige tijd nam. Bij de load in van de eerste wedstrijd van Lommel brak het wiel van mijn smoker af, dus heeft hij eerst een week bij de lasser gestaan om dit te herstellen. Meteen ook maar wat kleine veranderingen/ verbeteringen laten doen, en die hebben het gebruikersgemak fel verbeterd, dus dank je wel WP Construct uit Kruibeke, om dit zo snel te regelen.

 

Wedstrijddag 1.

Wakker om 3u ’s nachts en merken dat het echt koud is die nacht.

Ik steek het vuur aan en warm de smoker op. We warmen ons aan het vuur.

Wenig woorden worden gezegd. De slaap in onze ogen.

 

De cook is intens en we proberen alles zo goed mogelijk te doen.

Vooral bij de ribben moesten we iets veranderen, dus die kreeg speciale aandacht.

Overall zeer tevreden van wat we ingeleverd hadden en dan begon het lange wachten tot aan de prijsuitreiking.

Ik merkte bij mezelf wat nerveusiteit, omdat ik niet kon inschatten wat het zou worden.

Scoren we weer, of gaan we helemaal af?

We hopen iedere keer dat we zo constant mogelijk zijn, omdat 1 slecht categorie resultaat  een enorme impact heeft op je eindresultaat.

 

Eerste categorie: Chicken

We worden niet bij de eerste 10 genoemd. Kan gebeuren, niks aan de hand. Voelde ook niet als onze sterkste turn in. Geen drama. Misschien waren we 11de?

 

Categorie Ribben

The moment of truth. Zouden onze keuzes en veranderingen geslaagd zijn?

“4th place: Barbecoa”, zegt de jury.

Yes! Het is gelukt! 

Grote opluchting en blijdschap!

 

Categorie Pork

Ook hier waren we eigenlijk zeer tevreden van, maar dat is geen garantie op een goed resultaat. We worden 8ste, en zijn daar best tevreden mee.

 

Categorie Brisket.

We waren zeer tevreden met wat we ingeleverd hadden, mooie donkere bark, mooie rookring, goed van smaak, tender… ja die was niet de mist in gegaan

Maar geen vermelding. Toch wat verbaasd.

 

Tot slot wordt de overall ranking afgeroepen, en met een 4de en 8ste plek verwachtte ik wel een top 10 plaats. Maar het bleef stil.

We vielen buiten de top 10.

En dan begint de mindfuck… ‘heh?’

 

Bij het bekijken van de punten merken we dat ze voor Kip en Brisket bijzonder laag zijn geëindigd en dat we daarom niet in top 10 zijn beland. Bij Kip waren we zelfs voorlaatste.

Het is ondertussen 21u30 en alles moet even inzinken.

Dimi en ik nemen de tijd om even na te denken en beslissen om voor dag 2 een paar dingetjes anders te doen.

 

Ik steek opnieuw de smoker aan en kruip in mijn slaapzak en probeer even alles te laten zakken in mijn hoofd.

 

 

 

Wedstrijddag 2

 

4u20. En ik kruip half geradbraakt uit mijn slaapplek.

Het is nog zeer stil, en je hoort het gezoom van wat pelletrokers.

Hier en daar een lichte snurk.

BBQ land slaapt nog.

 

Ik voel me relaxed. Niks te verliezen.

Een heel hard verschil met de dag ervoor wel, maar veel aangenamer.

De cook ging verbazend vlot en zelfs de paashaas kwam even langs.

We gaven speciale aandacht aan wat beter moest en dienden alles wederom op tijd in.

Conclusie: ja die reality check van dag 1 was nodig, want dit was beter.

Kip was veel lekkerder dan dag 1 en brisket zag er ook mooier uit.

Maar dat betekent niks. Als de jury het niet goed vindt, is jezelf mentaal bij elkaar rapen het enige wat kan.

 

Bovendien deden er op deze tweede wedstrijddag 5 teams extra mee, dus de competitie werd moeilijker.

 

Categorie Chicken:

Ze beginnen met de top 10 om te roepen:

Place nr 10: Barbecoa

“aaaaah” oef! Opluchting en blijdschap. We hebben het terug in de juiste richting geduwd.

 

Categorie Ribben

Met die 4de plek op dag 1 hoopten we dat we weer goed gingen scoren maar we hoorden onze naam niet… tot plots we werden genoemd: wederom 4de plek! Machtig!

Categorie Pork

We vonden dat we een iets mooiere box hadden ingeleverd dan de dag ervoor.

Geen vermelding. De twijfel slaat weer toe.

Toch lichte ontgoocheling merk ik bij mezelf maar dat mag.

 

 

Categorie Brisket.

Wat als we nu weer slecht scoren?  Maar zoveel tijd kregen we niet om daar over na te denken, want de uitslag ging vlot vooruit.

6de plek: Barbecoa!

Yes, opnieuw goed, maar vooral we wisten wat we veranderd hebben en waarom.

En weten dat we dit nog beter kunnen en zullen krijgen.

 

 

Wauw! 3 vermeldingen in de top 10, met een zeer sterk deelnemersveld

Ploegen uit Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zweden en Denemarken naast gevestigde en gemotiveerde ploegen uit ons land… Niet slecht voor dit beginnend ploegje

 

 

The best was yet to come…

 

Maar wacht eens: als onze pork niet ver van die top 10 zou vallen, dan zouden we wel eens een hoog eindklassement kunnen hebben….

 

Overall: 7th

Niet slecht, zelfs zeer goed als je weet dat er enkele kampioenen van andere landen aanwezig waren. Sommigen met bijna 100 wedstrijden op hun teller.

 

Wij 7de… en we hoorden steeds ploegen uit onze buurlanden afroepen…

 

Zou het?

Ja! We zijn Beste Belg op dag 2!

 

Omdat we enkel de Belgische wedstrijden doen is dat voor ons wel een extra aandachtspunt.

 

En dan die extra : Invitation for the Jack

 

Als beste belgische team ontvang je een invitation voor de trekking voor de Jack.

The Jack is een BBQ wedstrijd bij Jack Daniels in Amerika.

En is invitational only. Je kan je daar dus niet op inschrijven en het is dus wel een zeer mooie ervaring als je uiteindelijk ooit eens op de Jack kan belanden.

 

Op het einde van dit seizoen zal een trekking bepalen wie van de belgische ploegen mag gaan en daar hebben we dus nu ook onze kans toe gekregen!

 

Heel dit bbq avontuur is a gift that keeps on giving.

Ik leer zoveel bij, ontmoet veel prachtige gepassioneerde mensen, en telkens je iets bereikt hebt wat ik onmogelijk achtte opent er een deur en komen er nog meer mogelijkheden….

 

 

Uiteraard moet ik de sponsors bedanken:

Carmans / Atelier Francois voor het leveren van zo’n prachtige stukken vlees die ons helpen om zo’n mooie resulataten te halen.

Big Green Egg om ons een tentje te voorzien (dat dit weekend bijna was gaan waaien )

Red Bull voor de vleugels

 

En uiteraard, mijn ploegmaat Dimi die heel dit avontuur mee naar een hoger niveau tilt.

Check zeker zijn Braai take away, want hij levert ook aan huis!

 

 

Next Stop 14 mei, in Aaltert

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.